Cécile Wilbers

Richard Wagnerlaan 21

3533 GD UTRECHT

info@literatuurcoach.nl

Boekenactiviteiten!

Wat was er veel leuks te doen de laatste tijd! Op 15 april gingen we weer op leesretraite. Het weer werkte niet helemaal mee, maar binnen was het des te gezelliger met mooie gesprekken, een goed haardvuur en natuurlijk het heerlijke eten van Het zoete leven. Dankzij boekwinkel Savannah Bay hadden we ook een mooie selectie nieuwe boeken tot onze beschikking, waar gretig gebruik van werd gemaakt.

IMG_2389 IMG_2407 IMG_2397

Afgelopen weekend vond in Utrecht het International Literature Festival Utrecht (ILFU) plaats, met een fantastische line-up. PJ Harvey droeg haar poëzie voor, Nell Zink las voor uit haar laatste roman en Michel Faber ging in gesprek met Kim van Kooten over Lieveling. En natuurlijk werd er uitvoering gesigneerd. Feest!

IMG_2425 IMG_2419 IMG_2429

Al die boekenactiviteiten hebben natuurlijk een hoop leesinspiratie opgeleverd. De grootste hit van het leesretraiteweekend was Verdriet is het ding met veren van Max Porter, over een gezin dat verder moet na het overlijden van ddi9789023494003de moeder. In plaats van hun moeder komt er een kraai bij hen wonen, symbool voor het verdriet maar ook een werkelijk personage. Beurtelings komen de vader, de kinderen en de kraai aan het woord. en prachtig, uniek boek over hoe het is om iemand te verliezen, vol lichtheid en humor. Klein citaat: “We missen onze moeder, we houden van onze vader, we zwaaien naar kraaien. Zo vreemd is dat niet.”

Andere toppers waren Lieveling van Kim van Kooten (ook al zo’n licht boek over een zwaar onderwerp) en Schroder van Amity Gaige. Van het ILFU nam ik het nieuwe boek van Nell Zink mee, Misplaatst, en Speedboot, een fragmentarische roman van Renata Adler over het New York van de jaren zeventig.

Meer boekentips? Voor Paradijsvogels Magazine maakte ik een lijstje van 5 boeken die je stevig wakker schudden. Je vindt het hier. Veel leesplezier!