Cécile Wilbers

Richard Wagnerlaan 21

3533 GD UTRECHT

info@literatuurcoach.nl

Aquarium

Ik durf het bijna niet te zeggen, het is pas half januari maar toch: het zou best kunnen dat ik mijn favoriete boek v9200000036299661an 2016 al heb gevonden. Aquarium van David Vann dompelt je overtuigend onder in een andere wereld, deelt een paar flinke klappen uit en laat je verbluft achter. Een boek om buikpijn van te krijgen, zo schrijnend en zo mooi.

Vann vertelt het verhaal van Caitlin, die met haar moeder Sheri in Seattle woont, dicht bij de haven waar Sheri werkt. Denk: betonblokken, grijsheid, zwaar fysiek werk, kou. Elke dag na school loopt Caitlin naar het Aquarium, waar ze de tijd doorbrengt tot haar moeder klaar is met werken en haar komt ophalen. Ze sluit daar vriendschap met een oude man, die net zoveel van vissen lijkt te houden als zijzelf. Wanneer de man haar grootvader blijkt te zijn, komt al snel de hele familiegeschiedenis boven water, inclusief de rauwe, onverwerkte gevoelens van Sheri, die niets meer van de man wil weten. De situatie escaleert in hoog tempo.

En dan is er nog Shalini, Caitlins beste vriendin. Hun vriendschap gaat langzaam maar zeker over in verliefdheid. Vann beschrijft op prachtige wijze hoe de twee meisjes helemaal in elkaar opgaan. Een klein stukje:

“We kunnen net vissen zijn, zei ik. Kom, onder de dekens.
Dus gooiden we de kussens en de beesten van het bed, kropen onder het dekbed en ik trok het over ons hoofd. We zitten honderden meters diep, zei ik. Er is geen licht. En geen geluid.
Shalini giechelde. Sst, zei ik. We kunnen niets horen.
Shalini legde haar mond tegen mijn oor en ademde, het trage gewicht van de oceaan, en mijn ruggengraat krulde op als een garnaal. Ze nam mijn hoofd in haar handen en hield haar mond tegen mijn oor, en ik kromde me tegen haar aan, duwde hard, helemaal klem, bijna verlamd.
Jij bent mijn vis, fluisterde ze. Ik heb je gevangen.”

Een intens verhaal dat je nog lang bij zal blijven, over vriendschap en verliefdheid, de onontkoombaarheid van familiebanden en de hoop op een beter leven. Lees dat boek!